Utrechtse producten

21 maart 2024

Bezoekers van de stad Utrecht die typische Utrechtse producten willen proeven, kunnen hun hart ophalen. Het gaat vaak om bedrijven met een lange geschiedenis in de stad. Een geschiedenis die vaak nog veel verder teruggaat dan die van Hotel Mitland.

Wie banketbakkerij Theo Blom binnenloopt, treft er een vitrine met heerlijke lekkernijen. In de Utrechtse Zadelstraat (vlakbij de Domtoren) zijn de Domtorentjes en de originele Bergman’s Boterspritsjes te verkrijgen.

Domtorentjes
Specialiteit sinds 1922. Een Domtorentje is een groot uitgevallen bonbon van pure chocolade, met een heerlijk romige chocoladevulling. De Domtorentjes, die per stuk of in doosjes worden verkocht, zijn herkenbaar aan een reliëf van de Domtoren op de bovenzijde.

Bergman’s Boterspirts
Utrechtse sprits volgens het recept van Pieter Bergman uit 1888. De staven sprits worden gespoten met de oude stalen bus van bakker Bergman. Daarnaast zijn er kleine spritskoekjes, ook wel ‘duimpjes’ genoemd. De sprits wordt in verschillende verpakkingen verkocht en smaakt een beetje zout. Dat maakt het nou zo lekker!

Vocking leverworst, sinds 1891 wereldberoemd in Utrecht
Bij Vocking uit Utrecht maken ze al ruim 130 jaar met passie en plezier ambachtelijke leverworst volgens een oud familierecept, maar nog steeds eigentijds en smaakvol. Zonder toevoegingen, 100% vrij van kleurstoffen, fosfaten, emulgatoren, stabilisatoren en smaakversterkers. Puur genieten: zoals leverworst moet smaken. Vocking leverworst eet u bij elke gelegenheid: op de boterham, tosti of bij de borrel. Maar u kunt ook eindeloos variëren met verrassende recepten met Vocking leverworst. Daarnaast maakt Vocking boerenleverworst, beefburgers en gehaktballen.

Utrechtse Staffhorst distilleerderij
Staffhorst Jenever is een echte Utrechtse jenever met geschiedenis. In 1861 begint J.F.C. Staffhorst aan de Oudegracht een slijterij en distilleerderij. Dit is de start van vijf generaties Utrechts gedistilleerd. De distilleerderij van Staffhorst maakte meer dan 100 jaar een groot assortiment aan gedistilleerde dranken. Het gedistilleerd van Staffhorst is een uniek Utrechts product, uit liefde voor de stad gemaakt. Ze maken jenevers, gin en eau de vie, zuivere distillaten van fruit uit Utrecht. De jenever is geïnspireerd op oud familierecept en wordt op ambachtelijke wijze gestookt in distilleerderij de Pronckheer in Cothen.

Lees hier ons Mitland Magazine!

Klik hier