Regels honden uitlaten

Tijdens het uitlaten van uw hond moet u zich aan een paar regels houden.

  • Uw hond moet aan de lijn lopen (binnen de bebouwde kom)
  • Voor bos- en natuurterreinen geldt over het algemeen een aanlijngebod. Vaak zijn er wel enkele terreinen aangegeven waar honden wel los mogen lopen.
  • Uw hond mag alleen loslopen op een hondenspeelweide
  • Uw hond mag niet komen op kinderspeelplaatsen, in zandbakken, op speelweiden, begraafplaatsen en in het Julianapark
  • U ruimt zelf de hondenpoep op. Doet u dit niet, dan kunt u een boete krijgen

 

Geleide- of hulphonden

Geleide- of hulphonden (in opleiding) hoeven niet aangelijnd te zijn. Deze honden mogen ook komen in parken waar ‘gewone’ honden niet mogen komen.

Hondenspeelweiden

Er zijn ruim 100 hondenspeelweiden in de stad. Op zo’n grasveld kan uw hond los rennen en spelen. Dat mag alleen als de hond goed naar zijn baasje luistert. Zijn baasjes moet ook goed op hem letten. Dat heet ‘onder behoorlijk toezicht staan’ (artikel 2:35, APV). U herkent hondenspeelweiden aan een bord met daarop de tekst ‘hondenspeelweide’. Een hondenspeelweide is geen hondentoilet. Als uw hond hier toch poept, ruimt u zelf de hondenpoep op.

Hondentoiletten

In Utrecht zijn bijna 400 hondentoiletten. Een hondentoilet is een stukje gras, meestal afgeschermd met een hek/haag. U herkent deze aan een bord met daarop de tekst ‘hondentoilet’. Alleen op deze plekken hoeven hondenbezitters de hondenpoep niet op te ruimen. Wij maken de hondentoiletten eens per week of eens per 2 weken schoon. Dit hangt af van het gebruik.

Lees hier ons Mitland Magazine!

Klik hier