Utrechtse Hotspots

21 maart 2024

De Utrechtse grachten
De grachten in Utrecht zijn wereld beroemd en uniek in hun soort. Want Utrecht heeft als enige stad grachten met werven en werfkelders. De Oudegracht is de bekendste in Utrecht. Deze vormt het verbindingsstuk tussen de rivieren Kromme Rijn en de Vecht en stroomt dwars door de binnenstad. Een groot deel van de Oudegracht is omgeven door winkels. Het is het charmantste winkelgebied van Nederland. En wie niet shoppen wil, kan er neerstrijken op een van de vele terrassen op de werven of een hapje eten in de restaurants in de werfkelders langs het water.

Domtoren en de Pandhof
Iedere Nederlander kent de Domtoren wel. De hoogste kerktoren van Nederland is 112,5 meter hoog. Sinds 2019 staat de toren vanwege een ingrijpende restauratie in de stijgers. In de loop van 2024 is de Domtoren weer in volle glorie hersteld.

Van Dom tot steengoed
Op innovatieve wijze wordt de Domtoren doorgegeven aan de volgende generatie. Geen stukje Domtoren gaat verloren bij de restauratie, passend bij de tijd van nu. Het project ‘Van Dom tot steengoed’ laat het restmateriaal voortbestaan en betrekt hierbij de stad en regio: inwoners, bezoekers en bedrijven met een hart voor het icoon van Utrecht. Bij de ingang van gebouw B
van Hotel Mitland staat een origineel ornament van 700 jaar oud, afkomstig van de Utrechtse Domtoren.

De Pandhof
Wie een bezoek brengt aan de binnenstad, kan niet om de Domtoren heen, maar op het Domplein is nog veel meer te zien. Naast de Domkerk ligt de schitterende
Pandhof. Het is de kloostertuin van de Domkerk. De verborgen tuin ligt rechts van de ingang van de kerk. De Pandhof is een van de mooiste binnentuinen van Nederland en vanaf hier heeft u prachtig zicht op de Domtoren en de kerk.

De Winkel van Utrecht
Wie een rondleiding wil door de stad Utrecht of begeleid de Domtoren op wil, gaat naar de Winkel van Utrecht op het Domplein. Hier zijn naast tickets ook souvenirs en cadeaus verkrijgbaar van Utrechtse makers. De Winkel van Utrecht is 7 dagen per week geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

Architectonisch hoogtepunt is het Rietveld Schröderhuis
Het Rietveld Schröderhuis is een door architect en meubelmaker Gerrit Rietveld in 1923-1924 ontworpen woonhuis in de stad Utrecht. Het huis is dus net zo oud als Hotel Mitland. Het is volledig uitgevoerd volgens de ideeën van de kunstbeweging De Stijl. Rietveld ontwierp het huis voor Truus Schröder-Schräder, die er van januari 1925 tot haar dood in 1985 heeft gewoond. Het huis bevindt zich op het adres Prins Hendriklaan 50 in de buurt Wilhelminapark en is te bezichtigen via een rondleiding. Het staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het Rietveld Schröderhuis is vanaf Hotel Mitland te voet in een half uurtje bereikbaar.

Hoog Catharijne, het grootste winkelcentrum van Nederland
Winkelcentrum Hoog Catharijne ligt precies tussen de oude binnenstad en het Centraal Station. Een langdurige renovatie heeft het winkelcentrum veel moderner en aangenamer gemaakt. Shoppen doet u bij meer dan 110 winkels en een hapje eten kan bij een van de 30 restaurants. Hoog Catharijne is het winkelcentrum met de ruimste openingstijden in Nederland en is het enige winkelcentrum waar, sinds de opening van de Singel in september 2020, met een bootje onderdoor gevaren kan worden!

Naast shoppen is er in de omgeving van Hoog Catharijne ook nog veel te doen. Zo biedt Tivoli Vredenburg de mogelijkheid voor een gezellige avond bij een concert van je favoriete band of ga naar de nieuwste film bij bioscoop Kinepolis. Hoog Catharijne is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto. Parkeren kan in een van de zes parkeergarages.

Lees hier ons Mitland Magazine!

Klik hier