Stichting Los Cachorros geeft kinderen een veilig thuis

21 maart 2024

Hotel Mitland ondersteunt de stichting Los Cachorros. Deze organisatie zet zich in voor de kwetsbaarste kinderen in het Peruaanse Ayacucho.

Los Cachorros is opgericht door Alanya Santa Cruz. Zij groeide als Peruaans adoptiekind op in Nederland, waar zij nooit helemaal aardde. Op haar 15e liep ze weg van huis en zwierf drie jaar door Utrecht waar ze in het daklozencircuit terechtkwam. Met andere ex-daklozen zette zij later de Utrechtse Nachtopvang in Zelfbeheer (NoiZ) op. In 2000 maakte Alanya samen met zeven
andere geadopteerde Peruaanse jongeren een ‘roots-reis’ naar Peru. Ze voelde zich direct thuis in haar geboorteland. Bij het zien van alle armoede en de vele straatkinderen besloot zij zich in te gaan zetten voor de dak en thuisloze kinderen. Ze wilde zich vestigen in haar geboortestad Ayacucho. Zoals in veel Peruaanse steden leven hier talloze kinderen die om uiteenlopende redenen geen dak boven hun hoofd hebben. Ayacucho telt circa 200.000 inwoners. Een oude koloniale stad midden in de centrale hoogvlakte van de Andes (2750 meter). Het gebied geldt
als een van de armste en achtergestelde regio’s van Peru. In de jaren ‘80 en ‘90 was Ayacucho het centrum van de Peruaanse burgeroorlog, waarbij meer dan 70.000 mensen zijn gedood.

Emotioneel beschadigd
Na haar thuiskomst in Nederland richtte Alanya de stichting Los Cachorros op. Drie jaar later werd de nachtopvang officieel geopend. Sinds 2006 biedt Los Cachorros integrale hulp aan de straatkinderen tussen acht en 18 jaar. Deze kinderen hebben door gebrek aan hygiëne, kleding en door ondervoeding vaak een slechte fysieke gezondheid. Veel van deze kinderen hebben huidinfecties vanwege de onhygiënische omstandigheden waarin ze leven. Door lijmsnuiven en cocaïnegebruik zijn hun luchtwegen en hersenen aangetast. Daarbij komt dat deze kinderendoor constante marginalisatie en afwijzing van zowel familie als maatschappij emotioneel vaak zeer beschadigd zijn.

Veilige thuishaven
Door structurele beperkingen moeten veel families een dagelijkse strijd leveren om te overleven. Sommige kinderen belanden op straat, omdat de ouders niet meer in staat zijn om hen te onderhouden. Ook sociaal culturele factoren spelen een belangrijke rol. Zolang zaken als alcoholisme leiden tot desintegratie van de familie, geweld een gangbare methode is voor het opleggen van discipline en het machismo zich uit in achterstelling en mishandeling van vrouwen en kinderen, zullen kinderen in extreme situaties definitief naar de straat vertrekken.

Via straatwerk, opvang, psychosociale hulp, educatie en toegang tot de gezondheidszorg begeleidt Los Cachorros deze kinderen van de straat terug naar familie. Of naar een toekomst op eigen benen. Opvanghuis Los Cachorros biedt een veilige thuishaven, waarin de kinderen kunnen opbloeien tot zelfverzekerde adolescenten. Los Cachorros zorgt ervoor dat de kinderen weer kind kunnen zijn en geeft kennis, vaardigheden en vertrouwen mee voor de toekomst.

Mitland steunt
Naast de jaarlijks financiële bijdrage mag het bestuur van Los Cachorros iedere maand kosteloos gebruik maken van de vergaderfaciliteiten en ook de jaarvergadering voor donateurs wordt bij Mitland gehouden. Hotel Mitland steunt daarnaast nog enkele andere goede doelen, waaronder KiKa, het Ronald McDonald Huis en Stichting Mag Ik Dan Bij Jou.

Lees hier ons Mitland Magazine!

Klik hier