De Utrechtse musea vlakbij

21 maart 2024

Utrecht is niet alleen een stad met monumenten en veel studenten (die nadrukkelijk het fietsverkeer in de binnenstad domineren), maar Utrecht beschikt ook over interessante en uiteenlopende musea. Groot en klein, maar allemaal de moeite van een bezoek waard én te voet of met de fiets vanuit Hotel Mitland gemakkelijk te bereiken. Ze zijn vlakbij. De grootste en
bekendste musea in Utrecht:

Centraal museum
Het Centraal Museum bestaat sinds 1838 en is daarmee het oudste stedelijke museum van Nederland. Het museum beheert een gevarieerd verzameling kunst, stadsgeschiedenis, mode en toegepaste kunst. Van de Utrechtse caravaggisten tot Marlene Dumas en van Viktor & Rolf tot het eeuwenoude Utrechtse schip. Het museum is gevestigd in een voormalig middeleeuws klooster en heeft een prachtige binnentuin met terras. Het is een heerlijke plek om te dwalen door de vele gangen en trappenhuizen en je te laten verrassen door de diverse tentoonstellingen.

De winkel, in een oude kapel, en het museumcafé maken een bezoek helemaal af. Het Centraal Museum beschikt over de grootste collectie ter wereld van objecten van de Utrechtse architect Gerrit Rietveld en je kunt er werk van de wereldberoemde Utrechter Dick Bruna (Nijntje!) bekijken. Ook de collectie oude meesters, met werken van onder anderen Jan van Scorel en Abraham Bloemaert, is zeer de moeite waard. Naast het werk van al deze Utrechtse iconen biedt het Centraal Museum een overzicht van 2.000 jaar turbulente geschiedenis en staat ook het ‘heden’ centraal met actuele mode, vormgeving en beeldende kunst.
Agnietenstraat 1, centraalmuseum.nl

Museum Catharijneconvent
Museum Catharijneconvent is een rijksmuseum voor religieuze kunst. Het museum is gevestigd in het voormalige klooster het Catharijneconvent, dat vermoedelijk reeds in de 12e eeuw gewijd was aan Catharina van Alexandrië. Het kloostergebouw is tegen de Sint-Catharinakathedraal aangebouwd. Het museum komt voort uit verschillende collecties. Het vaste bezit van het museum wordt permanent ontsloten. Verder vinden er op regelmatige basis tijdelijke tentoonstellingen plaats. Museum Catharijneconvent heeft een uitgebreide collectie bijzondere (kunst)historische objecten vanaf de vroege Middeleeuwen tot de 21e eeuw. De vaste collectie geeft een beeld van de christelijke kunst- en cultuurgeschiedenis van Nederland en de invloed van die geschiedenis op onze samenleving. De collectie omvat onder andere rijk geïllustreerde handschriften, boekbanden versierd met edelstenen, rijkbewerkte beelden, bijzondere schilderijen, altaarstukken, kerkelijke kleding en voorwerpen in goud en zilver. Een van de topstukken uit de collectie is de vroegmiddeleeuwse Lebuïnuskelk van rijkbewerkt ivoor. De Hamer van Sint Maarten behoort ook tot de collectie.
Lange Nieuwstraat 38, museumcatharijneconvent.nl

Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum is een fascinerende plek waar je ontdekt hoe de trein de wereld heeft veranderd. De entree van het museum in het historische Maliebaanstation zorgt voor een vorstelijke ontvangst; aan het perron staat dan ook een echte koninklijke trein. Het is de start van een boeiende reis door de treingeschiedenis! De verschillende attracties in het museum brengen de wereld van het spoor tot leven. Stap in een tijdmachine naar de periode van de allereerste stoomlocomotief, zweef in een karretje langs levensgrote Stalen Monsters en ontmoet de acteurs in het theater waar de beroemde Oriënt Express de hoofdrol speelt. Ervaar in de Vuurproef hoe het is om zelf een trein te besturen en ontdek in het Techlab de werking van de trein. Maar dat is nog lang niet alles. Gedurende het jaar zijn er wisselende tentoonstellingen en evenementen.
Maliebaanstation, spoorwegmuseum.nl

Museum speelklok
In Museum Speelklok stap je in de wereld van magistrale magische muziekmachines. De unieke historische collectie van het museum bevat de meest bijzondere zelfspelende instrumenten. Ze zijn er van klein tot groot: van kleine speeldoosjes, automaten en speelklokken tot grote carillonklokken en kermis- en straatorgels. Je kunt ze zien én vooral horen, want alle muziekmachines in het museum werken! Ga mee met de Muzikale Tour en hoor de instrumenten live spelen. Zelf kun je op ontdekkingstocht door de Koninklijke Kamer, de Museumexpeditie of neem een drankje met iets lekkers in het museumcafé. In de Muziekfabriek maak je je eigen plingplongkaart met muziek. Museum Speelklok is gevestigd in hartje Utrecht in de middeleeuwse Buurkerk. Het is het grootste museum voor zelf spelende mechanische muziekinstrumenten in Europa en is leuk voor alle leeftijden.
Steenweg 6, museumspeelklok.nl

Lees hier ons Mitland Magazine!

Klik hier