100-Jarige Mitland omringd door UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies

21 maart 2024

Vanaf de entree van Hotel Mitland zie je het niet direct, maar vanuit de kamers aan de achterzijde en het restaurant kijk je uit op Fort de Bilt. Dit fort is onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Een lange verdedigingslinie met robuuste forten, vele ingenieuze waterwerken en een groen open landschap. Uniek in de wereld en daarmee staat de Hollandse Waterlinies terecht op de Werelderfgoedlijst met de Chinese Muur en de Taj Mahal.

De Hollandse Waterlinies bestaat uit de twee historische waterlinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze linies zijn in de tijdsperiode 1815 tot 1920 gebouwd om het westen van Nederland te beschermen. Het systeem zat zo slim in elkaar dat het land van Edam tot aan de Biesbosch tot kniehoogte onder water gezet kon worden. Te diep voor man en paard, te ondiep voor boten. Zo werd de vijand tegengehouden. Het onder water zetten van land noemen we inundatie.

Mitland in het hart van de Utrechtse Forten
Rond Utrecht liggen twee kringen van forten die samen met alle kanalen, sluizen, dijken en inundatiekommen, de ‘Utrechtse Stelling’ worden genoemd. De binnenste ring dateert uit het begin van de aanleg (ca. 1820). Toen in de decennia daarna Utrecht verder uitbreidde en de kracht van het geschut toenam, waardoor de vijand over de forten heen alsnog de stad kon beschieten, werd rond 1870 een tweede ring forten aangelegd. Een andere reden waarom er relatief zoveel forten rondom Utrecht liggen is omdat het land hier hoger ligt wat het moeilijk maakte om het onder water te zetten. Fort de Bilt werd gebouwd tussen 1816 en 1818. De officiële naam is ‘Het Fort op de Biltstraat’. Vanwege toenemend verkeer werd de Biltsestraatweg in 1930 verbreed en dwars door het fort getrokken. Het fort bestaat sinds dat jaar uit twee delen. Het zuidelijke gedeelte is nog steeds eigendom van Defensie. Het noordelijke deel, waar je vanuit Mitland op uitkijkt, is eigendom van gemeente Utrecht.

Ontdek de Hollandse Waterlinies in de buurt
Veel forten zijn opengesteld en met elkaar verbonden via diverse leuke fiets- en wandelroutes. Spring op de fiets en ontdek dichtbij Hotel Mitland een aantal parels van de Hollandse Waterlinies:

Waterliniemuseum Fort bij Vechten (20 min. fietsen)
Bezoek deze unieke plek waar twee UNESCO Werelderfgoederen samenkomen. Hier komt het verhaal van de Hollandse Waterlinies en de Neder-Germaanse Limes (grens van het Romeinse Rijk), zowel binnen als buiten, tot leven. Lezers krijgen op vertoon van dit magazine 20% korting op de normale toegangsprijs.
Meer info: waterliniemuseum.nl

Fort de Gagel (20 min. fietsen)
Op het ‘fort-eiland’ van het karakteristieke restaurant Fort de Gagel is het heerlijk borrelen, lunchen en dineren. Het fort ligt aan de rand van het groene Noorderpark Ruigenhoek dat zich ook goed leent voor een wandeling. O.v.v. ‘Mitland 100’ koffie met apple crumble van € 9,50 voor € 7,50.
Meer info: fortdegagel.nl

Botanische tuinen Universiteit Utrecht op Fort Hoofddijk (10 min. fietsen)
In de Botanische Tuinen zijn meer dan duizenden (bijzondere) plantensoorten te vinden. Bezoek de rotstuin die boven op Fort Hoofddijk ligt. Ook is er een terras en een Tuinwinkel. Lezers van dit magazine krijgen € 1,50 korting op de normale toegangsprijs.
Alleen geldig bij aanschaf van een online ticket. Gebruik de kortingscode
‘Mitland100’; geldig voor tickets voor bezoek in de periode 1 maart t/m
30 juni 2024. Online tickets kopen is mogelijk vanaf half februari.
Meer info: uu.nl/botanischetuinen

Kijk op de website voor meer informatie over de forten,
de fiets- en wandelroutes en het verhaal van de Hollandse Waterlinies.

Lees hier ons Mitland Magazine!

Klik hier