Hotel Utrecht - Hotel Mitland ****

Tour de France in Utrecht

Het idee om de Tourstart naar Utrecht te halen werd geboren in 2002 tijdens een borreltje in het Utrechtse café Vooghel. Wielerjournalist Jeroen Wielaert lanceerde het plan en vond bijval bij oud-Tourwinnaar Jan Janssen. Wat volgde was een 10 jaar durende lobby.

Eerst richtte men de pijlen op 2009 en 2010. Dat werd een deceptie. In 2009 krijgt niet Utrecht maar Monaco de start en in 2010 kaapt Rotterdam de tourstart voor onze neus weg.

Desondanks geeft Tourdirecteur Christian Prudhomme Janssen het advies om zich met Utrecht vooral kandidaat te blijven stellen. Prudhomme bezoekt Utrecht diverse keren en is onder de indruk van het enorme enthousiasme voor de wielersport.

In oktober 2012 pakken donkere wolken zich samen als, naar aanleiding van de dopingschandalen in de wielersport, de Rabobank besluit de sponsoring aan de wielersport te staken. Daarmee valt een belangrijke sponsor weg.

Toch blijven de initiatiefnemers volhouden. Het is naast Janssen en Wielaert vooral burgemeester Aleid Wolfsen die zich vol inzet voor dit evenement en voor de zoveelste keer de trein pakt naar Parijs om Prudhomme te vertellen dat Utrecht nog steeds vierkant achter het evenement staat.

En dan gebeurt er iets bijzonders. Tijdens de presentatie van de honderdste Tour de France in oktober 2012 ziet Wolfsen Prudhomme even alleen op het podium staan. Hij schut Prudhomme de hand en zegt dat Utrecht nog steeds wielergek is. Dat ene minuutje heeft waarschijnlijk de doorslag gegeven.

Op 8 november 2013 wordt bekend dat Utrecht in 2015 officieel de startplaats wordt voor de Tour de France. Na Amsterdam (1954), Scheveningen (1973), Leiden (1978), Den Bosch (1996) en Rotterdam (2010) is Utrecht de zesde stad waar de tour in Nederland begint.

De kosten, zo’n tien miljoen euro, worden gedeeld door gemeente en bedrijfsleven. Op dit moment is het enthousiasme groot en staan de sponsoren in de rij. De tien miljoen is reeds bereikt en dat belooft nog wat. Het geld dat aan de strijkstok blijft hangen wordt besteed aan de vele activiteiten die Utrecht organiseert. Le Grand Départ wordt één groot feest.

Direct na de bekendmaking heeft de organisatie van de Tour de France Hotel Mitland en diverse andere Utrechtse hotels vastgelegd. Door de gunstige ligging van Hotel Mitland (vlakbij stadion Galgenwaard en de binnenstad) en de ruime parkeergelegenheid is het hotel bij uitstek geschikt als domiciliehotel. Intussen is ook de route van de eerste twee etappes bekend gemaakt. Het traject gaat zowel op 4 als op 5 juli over de Waterlinieweg en dus pal langs Hotel Mitland!

Het is niet de eerste keer dat het hotel uitgekozen wordt. Tijdens het WK voetbal tot 20 jaar in juni 2005 (met o.a. Messi) en de diverse (EK) hockey-kampioenschappen, darts etc. was Mitland met succes middelpunt van de belangstelling.

De Tour de France van 2015 begint met een individuele tijdrit van 13,7 kilometer door de straten van Utrecht. De renners vertrekken in de nabijheid van de Jaarbeurs. Als Utrecht al niet op de wereldkaart stond dan staat de stad er nu op!