Kies de juiste wijn met sommelier Arnauld Risseeuw

21 maart 2024

De sommelier is in de loop der jaren uit de viersterrenhotels verdwenen, maar Restaurant Vlonders beschikt nog wel over een wijnexpert. Sommelier Arnauld Risseeuw geeft graag een passend wijnadvies. Of kies voor een van de speciaal door hem geselecteerde pareltjes.

Wat mogen de bezoekers van Restaurant Vlonders van de ervaren sommelier verwachten? Hij spreekt graag met gasten, zegt Risseeuw. “Ik ken daardoor de wijnvoorkeur van veel van onze vaste gasten. Een nieuwe gast vraag ik naar zijn smaakvoorkeuren. Dat kan best de smaak zijn die ik als sommelier zelf niet lekker vind. Ik ben er voor de gast en probeer het voor hem juiste product te verkopen. Een wijn die past bij het bedrag dat hij aan wijn wil spenderen. Een wijn die hij uiteraard lekker vindt en die bij zijn gemoedstoestand past. Een gast die in zijn vakantieherinnering uit Italië wil duiken, bied ik weer een heel ander product aan. Een sommelier moet ook de moed hebben om nee te verkopen. Hij biedt dat product aan wat de gast misschien net niet verwacht, maar wel leuk vindt.”

Gasten die snel een wijnkeuze willen maken maar niet goed weten wat ze moeten bestellen, verwijst hij naar de wijnkaart met ‘Arnaulds specials’. Daarin staan vier pareltjes die speciaal door Risseeuw geselecteerd zijn tijdens de wijnbeurzen die hij bezoekt en de uitgebreide wijnreis die hij ieder jaar maakt. Op de laatste wijnbeurs in Düsseldorf ontdekte hij bijvoorbeeld een witte Rioja uit Spanje. Bijzonder aangezien het druivenras pas in 1998 is ontdekt en door slechts drie wijnbedrijven wordt gebruikt. Deze witte tempranillo heeft drie maanden op Frans eikenhout gerijpt. Lekker bij vegan, vis en sushi. “Als je een van de pareltjes kiest, dan weet je zeker dat je een speciaal en goed glas wijn drinkt”, verzekert de wijnkenner.

Risseeuw is lid van de vereniging van vinologen en van het gilde van sommeliers. Hij kan bijzonder gepassioneerd vertellen over wijnen. “Als je het niet weet, schroom dan niet om het te vragen”, adviseert hij de wijnliefhebbers die het restaurant bezoeken. “Een chardonnay bijvoorbeeld kan van alles zijn. Is het echt droog, niet droog, hardzuur of zachtzuur? Vraag of je een beetje mag proeven. Onze open wijnen kun je bij ons gewoon proeven. Om een goede keuze te maken, kun je twee wijnen naast elkaar proeven.” Een wijndrinker moet volgens Risseeuw een beetje moed hebben om te experimenteren. “Als je erg vastzit aan één product, kan het product in jouw smaak wel heel anders heten. Sta open voor iets nieuws. Vaste gasten kennen me wel, maar iemand die ons restaurant voor het eerst bezoekt, kan een ober naar meer informatie over onze wijnen vragen. Dan kom ik. Ik loop ook als een gewone ober rond in het restaurant.”

Lees hier ons Mitland Magazine!

Klik hier